VAGINÁLNE PROBIOTIKÁ
• Laktobacily = Probiotiká
• sú to takzvané „dobré baktérie“
︎• sú dôležité pre zdravé fungovanie pošvy
︎• pomáhajú tráviť laktózu a iné cukry a menia ich na kyseliny
︎ • napomáhajú udržiavať pošvu zdravú a bránia tak vzniku infekcie
• obnovujú narušenú pošvovú mikroflóru kvôli antibiotikám, ale taktiež vplyvom stresu, hormonálnej nerovnováhe, mechanickému zavlečeniu infekcie, strave,…
︎ • bojujú proti škodlivým baktériám a zabraňujú ich šíreniu
︎ • môže im pomôcť strava bohatá na prirodzené vaginálne probiotiká, konzumácia jogurtov, kefírov, mliečnych výrobkov, fermentovanej zeleniny (kyslé uhorky, kyslá kapusta,…), veľa čerstvého ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov, taktiež je dôležitá aj strava s nižším obsahom cukru
︎ • sú to mikroorganizmy (viac ako 50 druhov), ktoré napomáhajú vrátiť vašej pošve správne pH
︎ > pH pošvy je kyslé (3,8 – 4,5) – takéto prostredie zabraňuje premnoženiu kvasiniek alebo patogénnych baktérií
~ Čo je to pH?
– pH je chemický index (0 – 14), ktorý nám ukazuje či je dané prostredie kyslé (pH nižšie ako 7), neutrálne (pH 7) alebo zásadné (pH väčšie ako 7)
︎ > kyslé pH pošvy vytvára bariéru, ktorá ženu chráni pred prirýchlym množením nezdravých baktérií či kvasiniek a následnej tvorbe infekcie
> ak je prostredie príliš kyslé (pH pod 3,8) tak to zvyčajne nemusí viesť k chorobám ako pri zásaditejšom pH pošvy, ale môže sa znížiť plodnosť – spermie potrebujú zásadité prostredie (pH 7 – 8,5) aby plávali, preto sa počas pohlavného styku dočasnej zvýši hladina pH a tým ochráni spermie
• najčastejší typ baktérií v pošve
• patria sem:
> Lactobacillus acidophilus – najčastejšie skúmaný probiotický kmeň, ktorý udržiava pošvovú rovnováhu
> Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri,…
– Lactobacillus acidophilus pod mikroskopom