Dnes sme si už nejako zvykli na to, že éčka v potravinách sú škodlivé. To však nie je vôbec pravda. Pre naše zdravie, sú nebezpečné len niektoré z nich. Existuje však aj skupina látok, ktoré sa síce označujú ako éčka, ale pre náš organizmus nepredstavujú žiadne riziko. Niektoré sú dokonca vyslovene prospešné. Poďme sa teda pozrieť na to, ktoré potraviny môžete kupovať bez obáv.
LYKOPÉN – E160d
Toto farbivo je červenej farby. Získava sa z paradajok, o čosi menej z ostatnej červenej zeleniny a ovocia, no vyrába sa aj synteticky. V podstate nie je až tak dôležité, ktorý spôsob výroby bol použitý, pretože vo všetkých prípadoch ide o neškodnú, v podstate skôr zdravú látku. Ide o takzvaný kartenoid, ktorý sa v ľudskom organizme nachádza prirodzene. Zároveň je jedným z najsilnejších antioxidantov.
KURKUMÍN – E100
Ide o prášok, ktorý sa vyrába z koreňa kurkumovníka dlhého, teda rastliny, ktorú kupujeme pod označením kurkuma. V potravinách sa používa preto, aby mali krajšiu farbu. Napríklad v pečive majú nahradiť farbu, o ktorú by sa inak postarali vajíčka. Túto látku môžeme pokladať za úplne bezpečnú, dokonca i mierne zdraviu prospešnú, pretože kurkuma má pre náš organizmus aj pozitívne účinky.
CHLOROFILÍNY A CHLOROFIL- E140
Ak na obale potravín nájdete slovíčko E140, alebo prírodná zeleň, ide naozaj o prírodné látky, ktoré sú pre naše telo neškodné. Získavajú sa lúhovaním zelených rastlín, ako je napríklad tráva, či naklíčený jačmeň. V potravinárskom priemysle sú využívané ako farbivá. V tomto prípade hovoríme o látkach, ktorú sú pre nás vyslovene prospešné. Dokážu napríklad znižovať cholesterol, alebo zlepšovať kvalitu našej krvi.
KAPSANTHIN A KAPSORUBÍN – E160c
Toto oranžové, alebo slabočervené farbivo môžete nájsť aj pod označením paprikový extrakt. V skutočnosti sa aj z tejto zeleniny získava. Ide o látku, ktorá sa v tele premieňa na vitamín A. preto ho môžeme taktiež pokladať za zdraviu prospešný.